top of page

Hjärt- & lungräddning på hundar

Updated: Mar 6, 2023

Våra fyrbenta vänner drabbas även dem av hjärtstopp ibland. Varma bilar på sommaren är en av de största farorna för hundar och skulle olyckan vara framme är det viktigt att du vet vad du ska göra om din hund råkar illa ut och behöver HLR.

Om din hund plötsligt slutar andas och saknar puls ska du, precis som på en människa, starta hjärt- & lungräddning omedelbart!

Lägg först din hund på dess högra sida. Böj sen tillbaka huvudet, dra ut tungan och håll igen hundens mun. Precis som på en människa ska du göra 30 hjärtkompressioner och sedan 2 inblåsningar. Inblåsningarna gör du genom att blåsa in luft i hundens nos. Se till att inte göra avbrott från HLR i mer än 10 sekunder.

Var inte orolig att du ska skada din hund vid HLR. En revbensfraktur läker oftast av sig själv och det är såklart viktigare att din hund överlever! Så här gör du HLR på hund steg för steg:

1. Hundens hjärta sitter på vänster sida om bröstkorgen. Lägg därför din hund på dess högra sida för att du ska kunna nå hjärtat bättre.

2. Böj tillbaka huvudet, dra ut tungan och håll igen munnen.

3. Börja med 30 hjärtkompressioner med en takt av 2 per sekund. På små hundar kan du placera två fingrar över varandra.

4. Ge sen 2 inblåsningar (mun-mot-nos).131 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page